Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri

”Eyvah saçlarım döküyor!” diyenlerin sayısı, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Saç ayda sadece 1-1,5 cm uzayabilen saçlar, dökülmeye başladığı anda bir panik havası yaratsa da aslında saçlarımız günde 50-100 tele kadar dökülebilir. Normal dışı saç dökülmesinin nedenleri ise bir hayli kapsamlı…

Saçlar Neden Dökülür?

  • Genetik faktörler: Genellikle 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin 2/3’sinde görülen saç dökülmesi, testosteron hormonlarının azalmasına bağlı olağan bir durum. Hem kadın hem de erkek salgılarından olan nndrojen ise kadın tipi saç dökülmesinin biyokimyasal nedeni olarak görülüyor. Ailedeki erkek ve kadınların genetik yapılarına göre de saçlar erken ya da geç dökülebiliyor.
  • Psikolojik nedenler: Hiç bir genetik yatkınlık olmasa bile stres, duygusal çöküntü, sevilen birini kaybetme gibi ağır psikolojik bir travma, saç dökülmesini tetikliyor.
  • Dengesiz Beslenme-Vitamin Eksikliği: Protein eksikliği vücudu savunmaya çekiyor ve saçın büyümesi için gerekli proteinleri depolamaya çalışıyor. Fazla A vitamini, demir eksikliği, B ve C vitamini eksikliği de saçların büyüme ve gelişmesini engelliyor.
  • Hormonsal Sebepler: Kadın ve erkek hormonlarının seviyelerindeki düşme saçların incelmesi ve dökülmesinin ana sebeplerinden biri. Hamilelikte de görülebilen geçici saç dökülmesi ise fiziksel stresten kaynaklanıyor.
  • İlaçların Yan Etkileri: Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, kan sulandırıcılar, tansiyon ilaçları, bazı antidepresanlar saç dökülmesi üzerinde etkin rol oynayabiliyor.
  • Hastalıklar: Troid bezlerinin az veya çok çalışması, Otoimmün (aşırı aktif bağışıklık), Lupus, Anabolik steroid gibi hastalık etkenleri vücuttaki dengeyi bozuyor ve saçların dökülmesine sebep olabiliyor.

Saçlarınızın normalden fazla döküldüğünü fark ettiyseniz, en kısa zamanda bir doktora görünmenizde, sorunun kaynağını öğrenmenizde fayda var. Belki basit bir vitamin takviyesiyle bile saçlarınızın boş yere dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.