Genellikle kadınlarda görülen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilen sjögren sendromu net belirtiler veren bir rahatsızlık değil. Bu nedenle pek çok kişi hastalığı ileri evrede yaşamaya başladıktan sonra sjögren sendromu nedir sorusunun yanıtını araştırmaya başlıyor. Çünkü bu hastalık sadece ağız kuruluğu veya göz kuruluğu gibi çok ciddiye alınmayan belirtiler ile kendini göstermeye başlıyor.
Fakat hastalığın tehlikeli olan boyutları da var. Tüm vücudu etkileyen sinir sistemi, cilt ya da akciğerler gibi bir organa ya da vücudun bir sistemine tutunabiliyor. Genellikle tanı konduğunda maalesef rahatsızlık vücuda ilerlemiş oluyor. Zira bu aşamada hastalığa yakalananların zaten yaşam kalitesinde düşüşler görülmeye başlanıyor.
Sjögren Sendromu Belirtileri Neler?
Bu rahatsızlığın en mühim belirtisi ilk aşamada görülen ağız ve göz kuruluğudur. Ağızda tükürük salgısı azaldığı için kuruluk hissi oluşur. Tükürük azalması da diş çürükleri, diş eti problemleri gibi çeşitli sorunları beraberinde getirir. Kısa sürede vajinal bir kuruluk da ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu, ağrılı ilişki ya da mantar gibi problemler bu aşamada başlar. Zamanla burunda kuruluk hissi ile beraber göz kuruluğu da yaşanabilir.
Hastalık vücuda ilerlediğinde ise halsizlik ve eklemlerde ağrı, hastaların en yoğun şikayetleri arasında yer alır. Ender olarak lenfoma yani lenf bezi kanserine dahi dönüşebilir. Bu nedenle mutlaka hastaların ilk belirtilerle beraber bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri ve tedaviye hemen başlanması gerekir.
Sjögren Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi aşaması uzun sürer. Hidroksiklorakin içeren ilaç sık tercih edilen ilaçtır. Genellikle sıtma tedavisinde kullanılan bu ilaç aynı zamanda kas ve eklemlerde oluşan ağrıların da ortadan kalkmasını sağlayabilir. Hastanın göz kuruluğu gibi diğer şikayetleri göz damlası kullanmak gibi farklı şekillerde tedavi edilir.