Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız, bazı dönemler ufak da olsa performans sıkıntıları yaşayabilirsiniz. Performans sorunlarında en sık karşılaşılan ise bilgisayarın geç açılmasıdır. Bilgisayar açılışı nasıl hızlandırılır ya da daha hızlı bir işletim sistemine nasıl sahip olunur diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Bilgisayarınızın daha hızlı açılabilmesi için ilk önce bilgisayarın başlangıcında birtakım hizmetlerin ve programların otomatik olarak Windows ile birlikte açıldığını bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden bilgisayarınız dönemsel olarak yavaş açılmaya başlayabilir. Bu durumu bazı programlar veya el ile yapabileceğiniz bazı işlemler ile ortadan kaldırabilmeniz ve açılışı hızlandırabilmeniz mümkün olabilmektedir.
Program kurmak istemiyorsanız; sizlere manuel olarak bu işlemleri ne şekilde yapabileceğinizi açıklayacağız. Bu işlemlerin işletim sisteminize herhangi bir şekilde zararı yoktur. Zararı olmayan bu işlemler bilgisayarınızın bir nevi daha hızlı açılmasına sebep olacaktır.
Windows işletim sisteminde performans artışı ve hızlı bir açılış elde etmek istiyorsanız;
– Başlat > Arama Kutusu bölümüne gelip “msconfig.exe yazarak Enter tuşuna basmanız gerekiyor.
– Önyükleme sekmesine geçiş yaptıktan sonra “Gelişmiş Seçenekler” butonuna tıklayın.
– İşlemci Sayısı olarak geçen özelliğe tık attıktan sonra “Seçenekler” bölümüne gelin ve en yüksek çekirdek sayısını seçin.
– İşlemin tamamlanabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bu işlemleri yaptıktan sonra “msconfig” üzerinden başlangıç aşamasında açılacak olan programları da tek tek eleyebilirsiniz. Windows açılışında işinize yaramayacak olan tüm programları bu listeden kaldırın.
Ayrıca Windows işletim sisteminin periyodik olarak bakımını yapmak ve temiz bir şekilde kullanmak da bilgisayarınızın açılış hızını etkileyecektir. Eskimeye başlamış ve kurulumundan uzun süre geçmiş olan işletim sistemleri bilgisayarınızın daha yavaş açılmasına sebep olabilir. Ek bir çözüm olarak son yılların popüler teknolojilerinden olan SSD’leri de kullanmayı deneyebilirsiniz.