Adwords Nedir?

Adwords Nedir?

Ticaretin nabzının internette attığı bu dönemde ticari faaliyette bulunanların mutlaka bilmesi gereken kavramlardan biri de Google Adwords. Öncelikle Adwords nedir sorusunun yanıt bulması gerekiyor. Arama motoru Google tarafından sunulmuş olan bir reklamcılık hizmeti olan Adwords internette aranan kelimeler ile reklamları ilişkilendiriyor. Bu sayede reklamların nitelikli hedef kitleye ulaşması mümkün oluyor.

En önemli özelliği ise reklam vermek için belirli bir bütçenin gerekmiyor olması. Her bütçeye uygun bir reklam verme şansınız mevcut. Üstelik reklam vermek için çok uzun bir prosedür de gerekmiyor. Hem hızlı hem de kolay bir şekilde reklam verebiliyorsunuz.

Google Adwords Nasıl Çalışır?

Reklam veremk için öncelikle anahtar kelimeleri belirlemeniz gerekiyor. Bu anahtar kelimelere tıklama başına ne kadar vermek istediğinizi yani tutarı da belirlemeniz gerekiyor. Böylece Google’a reklam için ücret ödemeniz gerekmiyor. Çünkü yayınlanan reklamı internet kullanıcı gördüğünde ve reklama tıkladığında ücretlendiriliyorsunuz. Bu da tıklama başına maiyet yani kısaca TBM olarak adlandırılıyor.

Reklamınızın ne kadar üst sırada yer alacağı ise farklı kıstaslar doğrultusunda belirleniyor. Kıstaslar arasında tıklama başına maliyet elbette mevcut. Ancak sadece bu doğrultuda sıralama yapılmıyor. Aynı zamanda  kalite puanı yani KP de dikkate alınıyor. Kalite puanı, hem reklam verenleri hem de internet kullanıcılarını korumak adına geliştirilmiş bir sistem. Google 1 ila 10 arasında bir puanlama sistemi uyguluyor.

Hem tıklama başına maliyet hem de kalite puanı çarpılıyor ve bir elde edilen sonuç reklam sıralamasını belirliyor. Reklam başına belirlediğiniz maliyet, bu sıralamadaki yeri etkilemez. Çünkü Google Adwords sistemi kapsamında reklam verenlerin tümü aynı sıralamaya giriyor. Kalite puanı değiştikçe, sıralamadi yer de değişir. Kalite puanı ise tıklama oranı, açılış sayfasının kalitesi ve anahtar kelimenin reklam ile ne derecede ilgili olduğu ile belirleniyor.