Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı

Hamilelik döneminde olan anne adaylarının ortak şikâyetlerinden biri de bel ve sırt ağrısıdır. Hatta anne adaylarının %70’inde hamilelikte bel ve sırt ağrısı yaşanıyor. Çoğu zaman günlük hayatlarını dahi olumsuz yönde etkileyebilen bu sorun; gebeliğin ilk aylarından son aylarına dek sürekli görülebiliyor. Bazen de sadece gebeliğin belirli dönemlerinde ortaya çıkan ağrılar yine de anne adaylarını olumsuz etkiliyor.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrısı Önlenebilir mi?

Maalesef hamilelik döneminde yaşanan bu sorunu, tamamen ortadan kaldırmak pek mümkün olmuyor. Sadece bazı önlemler alarak ve bazı hususlara dikkat ederek yaşadığınız sırt ve bel ağrılarının şiddetini azaltabilirsiniz. Bu durumda günlük hayatınızın ya da uyku düzeninizin yaşadığınız ağrılardan daha az etkilenmesini sağlayabilirsiniz.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik döneminde sırt ve bel ağrısı yaşanmasının nedeni, anne karnındaki bebeğin büyümesi ve dolayısıyla vücudun yükünün de artmasıdır. Bununla beraber hamileliğe bağlı olarak vücuttaki bağlarda da bir zayıflama meydana gelir. Hormon değerlerinin yükselmesiyle beraber bu bağ zayıflaması vücudun ağırlıktan daha fazla etkilenmesi sonucunu doğurur.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrısını Azaltan Öneriler

  • Anne adaylarının hiçbir zaman ağır kaldırmaması gerekiyor. Olabildiğince hafif de olsa yük taşımamaya özen gösterin.
  • Yerden eşya almanız gerektiğinde eğilmek yerine diz çökmeyi tercih edin. Bunu alışkanlık haline getirirseniz özellikle belinizdeki ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
  • Oturma pozisyonunda olduğunuza mutlaka bir yastık ile bel boşluğunuzu destekleyin. Bel boşluğunuzu destekleyerek vücudunuzun belinize baskı yapmasını engellemiş olacaksınız.
  • Sırtınıza ve belinize düzenli olarak hafif masaj yapılması kaslarınızın rahatlamasını sağlar. Masaj ağrıları ciddi oranda azaltan bir uygulama. Olabildiğince günün sabah saatlerinde yapılmasına özen gösterin.
  • Gün içerisinde sık sık oturarak değil uzanarak dinlenmeyi tercih edin.